lauantai 4. toukokuuta 2013

Sopiiko, että siivotaan syksyllä

Nyt on varmaankin kiireisin aika hyötykasvipuutarhan laitossa. Tuntuu, että joka ikinen vapaa hetki menee pihalla multaa kärräten paikasta toiseen, kasvimaata kääntäen tai jotain paikkaa rapsuttaen ja kapsuttaen. Minulla ainakin on meneillään varmaan kymmenen yhtäaikaista projektia, joita voi sopivasti vaihtaa kun selkä ei enää jaksa kyykistelyä tai kärräämistä. En tosin yhtään valita, hauskaahan tämä on, pimeä tulee vaan ihan liian aikaisin.

Viime päivinä olen huoltanut luumupuiden juuria, istuttanut muutaman mustaherukkapensaan, alppiruusun ja koko joukon kesäkukkia kasvihuoneeseen ruukkuihin. Olen yrittänyt perata mansikkamaan reunoja valltaavaa heinikkoa ja taltuttaa sitä oksasilpulla ja vuorotellen taas silpunnut oksia lisää katteeksi. Olen juossut ympäri pihaa ämpärissä vuoroin kalkkia ja vuoroin kanankakkaa.

Kasvimaalla olemme nikkaroineet pikkuhiljaa kasvulaatikoita kuntoon ja kääntäneet perunamaata. Meillä on viiden kilon säkki timoa odottamassa istuttamista. Eilen kärräsin viimevuotiseen kasvulaatikkoon kuorman kompostia ja lisäsin ravinteita. Saa nähdä oliko lehtikompostin lisääminen kohtalaisen puhtaaseen multaan emämoka, sillä kasvulaatikot ovat rakennettu pihaa valtaavan vuohenputken ja voikukkien vuoksi. Saatoinpa nyt kärrätä ne suoraan laatikkoon. 

Viimeksi kirjoittelin, kun olin istuttanut ensimmäiset kesäkurpitsan taimet kasvusäkkiin ja vienyt kasvihuoneeseen. Ne voivat hyvin ja nauttivat aurinkoisista päivistä. Yöksi olen suojannut ne vielä moninkertaisella hallaharsolla, sillä ulkona lämpötila huitelee lähellä nollaa. Kasvihuoneessa oli aamukuudelta 5°C, joten paleltumisvaaraa ei varmaan ole vielä ollut. Toivotaan, että ne innostuvat kasvamaan reippaammin kun lajitoverit kuistin ikkunalla maitotölkin puolikkaassa. 

Ja se, miltä talossa sisällä näyttää, onkin ihan toinen juttu. Olen pikkuhiljaa koulinut taimia ja maitotölkin pohjat ja pikku purnukat alkavat täyttää jokaista ikkunalautaa. Vielä on jäljellä kasvihuonekurkut, vähän minitomaatteja sekä munakoisot. Mitähän niiden munakoisojen kanssa tekisi, kun ne olisi parempi siirtää suoraan lopulliseen kasvuastiaan, eli johonkin, joka vastaa kymmenen litran ämpäriä. Ja pitää tasaisen lämpimässä sisällä vielä jonkin aikaa. Ehkä minä saan kohta jo jotain muuta pihalle, toivottavasti.

Nyt kun purkit valtaavat kaikki paikat, on siivouskin ihan mahdotonta. Tai ainakin tärkeysjärjestyksessä jossain listan hännillä. Ehtiihän ne ikkunat pestä myöhemminkin ja jos vaan kaikille sopii, niin siivotaan sitten taas syksyllä!

6 kommenttia:

 1. Syksyllä sitten! Eipä niistä ikkunoista tarvitse katsella ulos kun voi olla ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Terhi ihan totta! Ja onneksi kaikki juhlat voi viettää myös pihalla...

   Poista
 2. Siivoillaan sitten pikkasen kun sataa..ja syksyllä myöhemmin enemmän.
  Ulkona on niin kiva touhuta kun sitä hetkeä niin on odottanut!

  VastaaPoista
 3. Tulin pistäytymään ja jäin!

  VastaaPoista
 4. Hei! Blogissani on sinulle jotain:) http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2013/05/kesan-kaipuu-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista
 5. No mutta, onneksi eilen oli sadepäivä ja tosiaan vähän siivottiin koko perheen voimin... Tehtiin kyllä muutakin ja siitä kirjoittelen kohta.
  Ja täällähän onkin uusia lukijoita ja tunnustuskin, kiitos ja kumarrus! Tervetuloa!

  VastaaPoista