tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kompostorissa kuhisee taas


Viikonloppuna saatiin vihdoinkin meidän ympärivuotinen kompostori taas mukaan toimintaan. Alkuvuodesta oli pakko ottaa se hetkeksi jäähylle, kun reunat uhkasivat tulla yli äyräiden, eikä tyhjennysluukullekaan oikein päässyt käsiksi. Kompostoituminen ei enää onnistunut, vaan pinnalla oleva ruokajäte enimmäkseen jäätyi. Yllättävän hyvin se kuitenkin pelittää ihan pakkasillakin, nyt vaan meidän puolelta huolto ei enää toiminut.

Nyt siis tyhjennettiin kompostoria ja kaivettiin iso kasa tulevaa kasvimaan ravinnepommia pihakompostiin muhimaan vielä lisää. Minä en oikein tiedä mitä sille osittain sulaneelle ruokajätteellee olisi paras tehdä, kun avokompostissa se on sitten kaikkien eläinten saatavilla. Toki tällä kertaa kompostoituminen oli onnistunut hyvin ja jäte oli mukavan muhevan tuoksuista ja helppoa käsitellä. Sen verran tämän kompostin kanssa on opittu, että esim:

1. talousjäte on tosi kosteaa, kuorikkeessa ei kannata säästellä
2. yritä muistaa pilkkoa jätettä, kokonaiset leivänkannikat tulee helposti vielä kokonaisena ulos
3. avocadon kivet ja kuoret ei kompostoidu pikakompostorilla
4. keittiössä tulee yhtä paljon biojätettä kun muutakin jätettä, joten kompostointi on ihan järkevää
5. varmaan vielä jotain muutakin, lisäilen kun muistan...

Joskus aiemmin kompostia tyhjennellessä on mädän kananmunan löyhkä levinnyt pitkin pihaa, kun tavaraa on roudattu lehtikasan alle piiloon tekeytymään lisää. Silloin ongelmana on käsittääkseni ollut liika kosteus ja nyt kun kuorikkeen lisäämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota tuloskin on huomattavasti miellyttävämpi. Meillä talousjätteen kanssa ei ole tarvinut käyttää herätettä, vaan kuumeneminen alkaa hyvin ilmankin. Möyhimisestä viikon sisällä kompostin lämpötila on usein noussut jopa 40-50 asteeseen.

Nyt kuitenkin kaikki talven porkkanankuoret ja omenankannat ovat tehneet osansa ja odottelevat, että pääsevät takaisin kiertoon ja kasvimaalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti