lauantai 13. huhtikuuta 2013

Yrttien idätystä

Viime kesänä kylvin yrttejä pikkuruiseen yrttimaahani, joka rakennettiin yhden pihakiven kupeeseen. Niitä kylvettiin myös kasvatuslaatikkoon, useisiin ruukkuihin ja suoraan kasvimaalle. Satoa sain kasvupaikkoihin nähden aika heikosti, mutta uutta yritystä vaan kehiin. Nyt kun idättämään on ruvettu, laitoin äsken turveruukkuihin vähän timjamia ja sitruunamelissaa.  

Timjami

Timjami, rosmariini, salvia ja persilja
Minulla kasvaa nyt timjamia siellä yrttimaassa. Valitsin sen monivuotisena, mutta katsotaan pärjääkö se talven yli. Olen vähän ymmälläni, sillä pussissa lukee yksivuotinen ja vähän myöhemmin "talvehtii risuilla peitettynä." Ensimmäinen talvi taitaa olla kriittisin ja sen jälkeen, jos se selviää, se on monivuotinen. Timjamia kylvin nyt myös muutamaan turveruukkuun itämään sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi:
 • se on antiseptinen ihmeyrtti, jota on käytetty mm. haavojen hoitoon
 • auttaa teenä yskään
 • se on voimakkaan tuoksuinen ja näin ollen ehkäisee tuhohyönteisiä
 • se on maukasta
Timjami sisältää antiseptisiä eteerisiä öljyjä, jotka ilmeisesti haihtuvat kuivattaessa. Jos siitä tulee reilusti satoa, ajattelin kokeilla pakastaa sitä. Teetä hauduttaessa kannattaa käyttää pannua tai kantta mukin päällä, näin öljyt eivät pääse haitumaan ilmaan. Itsehän en ole vielä timjamiteetä kokeillut, mutta ei siitä takuulla mitään
haittaakaan ole flunssaiselle, joten varmaan joskus kokeilen jos sitä vaan pystyy juomaan.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa
Kylvin yrttimaalle viime kesänä myös sitruunamelissaa. Minun mielestäni se on tosi herkullista ihan sellaisenaan salaattien seassa tai vaikka jälkkäreissä. Sitruunamelissa on monivuotinen, joten odottelin myös sitä nousevaksi yrttipenkistäni.

Myös sitruunamelissalla on monenlaisia lääkinnällisiä vaikutuksia:
 • on antiseptinen ja sitä on käytetty haavojen ja mm. herpeksen hoitoon, tuoreella lehdellä voi kokeilla hieroa hyönteisen puremaa
 • sitruunamelissateetä on käytetty unilääkkeenä ja sillä sanotaan olevan rauhoittava vaikutus
 • herkullista tuoreena 
Itse kokeilin viime kesänä tehdä sitruunamelissaöljyä. Tulihan sitä hierottua käsiin ja vähän näppylöihinkin, mutta ei minun öljyllä ollut huomattavia vaikutuksia, ihan maukasta se kyllä oli. Loput sitruunamelissat kuivasin teeksi, jota olen laittanut ihan mausteeksi mustan teen sekaan.

Muista yrteistä minulla kasvaa ruukussa reilu rosmariini, pihalla muutamassa paikassa ruohosipulia ja penkkeihin tulee takuulla tilliä, basilikaa ja oreganoa. Persiljaa nousee varmaan kasvimaalta ja sitä laitetaan lisää. Sehän on varsinainen luonnon rautapakkaus ja auttaa virtsatievaivoihin. Katsotaan keksinkö vielä jotain perinteistä lääkeyrttiä kokoelmiini, ehkä siirryn sitten chiliin ja kehäkukkiin.

2 kommenttia:

 1. Mulla myös oli tänään yrttien kylvöpäivä, ja laitoin myös sitruunamelissaa. Mukava tietää, että se käy teehenkin.

  VastaaPoista
 2. En minä oikein ole niille kuivatuille sitruunamelissoille muuta käyttöä kaksinyt kun sen teen. Kai sitä voisi ruokaankin laittaa, mutta en sitten tiedä mihin. Ystävä oli tänään ostanut laakerinlehden, se rupesi kiinnostamaan minuakin :)

  VastaaPoista