maanantai 15. huhtikuuta 2013

Punaviinikastiketta pussista

Ei nouse, ei nouse, nousee jotakin.

Minä olen lähiaikoina törmännyt useampaan kertaan itselleni uuteen termiin "siemenhulluus." Moni tuttu ja bloggaaja on laittanut siemeniä itämään omaa pikku taimitarhaansa varten ja nyt postauksiin on alkanut ilmestyä mitä terhakampia pikku alkuja. Itse olin vielä vähän aikaa sitten varma, että ostan valmiit taimet suoraan kaupasta tai puutarhalta. Nyt vähän epäröin sen suhteen.

Jostain syystä minulle on alkanut tulemaan päähänpinttymä, ettei elokuussa korjattu sato ole mitään itse kasvatettua, jos taimet on ostettu valmiina. Kunnon hyötykasvipuutarhuri kasvattaa koko sadon siemenistä valmiiksi tomaateiksi ja kurpitsoiksi, ja sitten repostelee hieman saavutuksillaan muille hurahtaneille. Jos kaveri ei ole kiinnostunut puutarhanhoidosta, saattaa repostelun tarkoitus mennä vähän ohi, olihan niitä makeita tomaatteja Prismassakin, mikä näissä sinun omissa nyt on niin ihmeellistä?

Kaikkien kanssahullujen vanavedessä myös minä olen ohimennen ostanut yllättävän monta pussia uusia siemeniä, eikä siinä vielä mitään, ainahan niitä voi ostaa. Nyt kuitenkin pöydät pursuavat ja mielessä pyörii vielä lisää; tomaatinsiemenet, paprikan- ja chilin siemenet, kasvihuonekurkun siemet ja mitä kaikkia niitä nyt olikaan.

Kesäkurpitsat ovat päässeet pintaan!
Eikös se kuitenkin olisi vähän kieroa, jos ostaisi kaupasta valmista punaviinikastiketta ja väittäisi sitä itse tehdyksi. Samalla tavalla minusta tuntuu, että kaupasta ostetut tomaatintaimet ovat eineksiä, puolivalmisteita: "Lisää vain vesi ja onnistut aina!" No karu totuus on kyllä se, ettei aina onnistu kunnon taimillakaan, mutta idea on sama.

Ehkä minäkin tunnen syksyllä pienen piston sydämessäni joka kerta, kun kokkaan oman pihan antimista tai esittelen teille minun taimista saatua satoani. Tai no, katsotaan saanko oikeasti idätettyä jotakin taimeksi asti, yritystä ainakin on.

Ja kaiken tämän pohdinnan päätteeksi, kasvihuone on hankittu, joten eiköhän uusien siementenkin hankkiminen ole ihan perusteltua. Kodinhoitohuoneessa on vielä tilaa idättää!

7 kommenttia:

 1. Millaisen kasvihuoneen hankit? Meilläkin on tilauksessa..

  VastaaPoista
 2. Se on tällainen: Kasvihuone Hybrid 3,4 m2, ja ihan paikallisesta supermarketista. Meiltä kaatui/sahattiin syksyllä yksi omppopuu tuolta pihalta, niin en oikein tiedä minkä kokoinen sinne mahtuu, mutta tuollainen varmaan ainakin. Mitäs teille on tulossa?

  VastaaPoista
 3. Mie olen niin samaa mieltä sun kanssa tuosta "muka itse kasvattamisesta". :) Etenkin kun jotkut hakee jo valmiiksi suuret amppelit ja muut kukkaistutukset ja sitten niitä kehutaan kuinka on hienosti saanut kasvamaan. Heh, no joo, jokainen tyylillään, mutta kyllä minusta itse kasvatettu, on siemenestä kasvatettu.

  VastaaPoista
 4. Mulla oli täällä arabianauringon alla, toissa vuonna sellanen nyhjää tyhjästä puutarha. Istuttelin ruukkuihin kaikkia "löytämiäni" siemeniä. Esimerkiksi avocadoa, sitruunaa yms.. keittiön roskiksesta pengottua. Sitten rakentelin niistä parvekepuutarhan. Täytyy sanoa, että kun sai edes pikkuisiakin kasveja aikaiseksi ihan tyhjästä, se oli palkitsevaa ja niitä jaksoi ihailla kauan, vaikka oli vaan ehkä yksi lehti. Ei ollenkaan niin hauskaa hakea kaupasta valmiita parvekekukkia, vaikka voihan niitäkin hakea silmäniloksi, nämä kaksi tapaahan eivät pois sulje toisiaan :)

  VastaaPoista
 5. Meillä tulee olemaan varmaan se "asennekasvihuone", eli nyhjään nyt ainakin vielä niiden siementen kanssa ja yritän saada taimia aikaiseksi. Kävin muuten taas puutarhalla... Kukkiin en ole vielä ehtinyt perehtyä ja sanoinkin puutarhamyyjälle, että ensin opetellaan kasvimaata ja sitten myöhemmin kukkapenkkiä. Eli täydennän ihan hyvällä omalla tunnolla pihaa valmiilla kukilla, mielummin vielä vähän isommilla :)

  VastaaPoista
 6. Ai, sinäkin olet niitä, joilla siemenkylvöt onnistuvat...minä en. Kiitos muistamisesta. Vihdoin sain vastailtua kysymyksiisi :)

  VastaaPoista
 7. Täytyy sanoa, että ei voi nuolaista ennenkun tipahtaa. Näillä näkymin meidän kasvihuoneessa kasvaa kesäkurpitsaa ja auringonkukkia... Mutta onhan tässä vielä aikaa, taimia ei :)

  VastaaPoista