Mitä opin tänään, entä eilen, viimekesänä?

Nyt alkamassa oleva kesä ei ole aivan ensimmäinen, jolloin yritän viljellä pihalla jotakin. Tähän mennessä olen oppinut kantapään kautta muutamia asioita ja tähän kasaankin listaa niistä. Toki päivitän listaa pikkuhiljaa, kunhan asioita uusia asioita tulee taas eteen.
 1. Pihakasvimaalle ja viljelyruukkuihin ei kannata varmaankaan ostaa multaa säkeissä, vaan kerralla kärryllinen jostain puutarhalta. Hintavertailuita en ole vielä tehnyt, mutta luulen, että seitsemättä kertaa kun hakee sen viiden säkin satsin, milloin mistäkin tarjouksesta, niin kärryllinen olisi tullut jo aika paljon edullisemmaksi.
 2. Rikkaruohot ovat hanurista! Uutta kasvimaata perustaessasi käytä sitä harsoa siellä jossain välissä, tai alla ja käytä puhdasta multaa.
 3. Kaikkia kesäkurpitsan taimia ei kannata istuttaa samaan paikkaan. Niin helppohoitoinen kun se onkin, niin viime kesänä onnistuin tyrimään sen lähes kokonaan. Penkkiä suojattiin, kitkettiin, kasteltiin, kukkia pölytettiin, nosteltiin ja alkuja taas suojattiin. Mutta lopputulos oli kolme kutakuinkin avomaakurkun kokoista kesäkurpitsaa pöytään asti. Että kyllä oli taas arvoa kurpitsoilla...  
 4. Herneet ja yleensäkin siemenet kannattaa suojata harsolla, sillä rastaat, lokit, fasaanit ja mitkälie löytävät ne takuulla! 
 5. Siemenet menevät vanhaksi, tai niissä on parasta ennen -päiväys. Minä luulin että siemen on ikuinen...
 6. Kasvulaatikoita ei kannata täyttää toukokuussa kokonaan. Kesäkuussa olisi hyvä aika laittaa lisää salaatteja itämään, mutta mihin? Eli kannattaa istuttaa useassa erässä.
 7. Kasvihuoneessa kasvit kannattaa sijoitella siten, ettei isoimmat ja rehevimmät peitä kaikkea valoa pienemmiltä loppukesästä.

2 kommenttia:

 1. Yrittämisen ja erehtymisen kautta tässä vähitellen opitaan ja tietysti myös toisten kivoja blogeja lukemalla jää moni oppi mieleen:)

  VastaaPoista
 2. Tuo on totta, että täältä blogeista oppii kovasti, ja saa myös paljon uusia ideoita. Mutta näitä on parempi välillä kirjoitella ylös, että muistaa sitten seuraavalla kerralla :)

  VastaaPoista