sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kasvihuone on pystyssä!

Viikoloppu meni taas pihalla. Mansikkamaa alkaa olla kitketty, kukkapenkit haravoitu ja piha siistitty. Muutama ruukkukukka on nostettu ulos totuttelemaan auringonvaloon ja viimekesän kukkalaatikot kaivettu esiin odottamaan uusia asukkaita. Mutta mikä parasta, nyt meidän pihan perällä nököttää pieni uutuuttaan häikäisevä kasvihuone. Sen pohjatöiden tekeminen ja kasaaminen vei aikaa kaikkiaan muutaman päivän, mutta onnistui kyllä ihan ilman ongelmia. 


Koko projekti alkoi perustuksista, jotka kaivettiin saviseen maahan vaihtelevasti  noin puolen metrin syvyyteen, täytettiin soralla ja juntattiin tiiviiksi. Perustuksiin meni peräkärrillinen karkeaa soraa ja vajaa kuorma hiekkaa. Soran ja hiekan väliin levitettiin kasvihuoneen kokoinen pala suodatinkangasta. Kangas ei varmaankaan olisi ollut tarpeellinen, mutta tässä tapauksessa maa oli helpompi suojata kankaalla, sillä kasvihuoneen keskelle jäänyt nurmikko oli tallaantunut kuravelliksi.

Kangas pitää myös kutsumattomia vieraita, kuten myyriä loitolla. Tosin en tiedä miten syvällä ne liikkuvat, tai tulisivatko ne vielä puolen metrin sorakerroksen alta kasvihuoneeseen. Suojakankaan päälle ripoteltiin ohut kerros hiekkaa, jotta betonilaatat saatiin aseteltua suoraan. Nyt siis koko kasvihuoneessa on hiekkalattia.Kasvihuoneen sokkelin alle laitettiin lopulta yhdeksän betonilaataa kiinitystä varten. Sokkelissa oli valmiita reikiä koko matkalla, mutta kulmista reiät puuttuivat. Näin ollen laattoja laitettiin suunniteltua enemmän koko sokkelin matkalle ja sokkeli kiinnitettiin lopussa laattoihin ankkurimuttereilla.

Kokoaminen itsessään onnistui kahden ihmisen voimin ohjetta seuraten hyvin ja siihen meni puolet aurinkoisesta lauantaista. Kasvihuoneesta tuli komea. Projekti oli kuin vähän haastavampi palapeli, jossa käytettiin apuna jakaria ja akkuporaa.


Seuraavaksi kun on taas hieman aikaa, ajattelin tiivistää kasvihuoneen alaosan styroksilla ja lisätä ulkopuolelle vielä hiekkaa. Sitten pitääkin ruveta suunnittelemaan miten nuo kolme ja puoli neliötä saadaan käyttöön parhaiten ja tehokkaimmin. Mahtuuko sisälle kasvatuslaatikoita, ruukkuja tai kasvusäkkejä? Pitääkö minun hommata pöytä yrteille?

Nyt minun tomaatin, kurkun ja munakoison taimilla on kuitenkin uusi koti.

5 kommenttia:

 1. Oi, siellä ollaan jo täydessä puutarhatyövauhdissa! Täällä ei ole vielä päässyt edes haravoimaan.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän täällä vihertää ja kympin paremmalla puolella alkaa olemaan nuo päivälämpötilat :) Tosin toissa yönä oli aamulla taas veden pinnalla ohut jääkerros, että ei ihan vielä pääse kasvimaalle touhuamaan...

  VastaaPoista
 3. Kiva blogi! Ihanaa puuhailua sinulla. Lainatakseni "sanojasi" ttärkeintä puutarhassa on yrittäminen ja innostuminen..Taidan liittyä jäseneksi.
  Kasvihuoneen koko tilan kannattaa hyödyntää katostakin roikkuvilla hyllyillä pitää olla tukevat tosin. Ja ainakin pikkuruinen pöytä pitää olla *hih*

  VastaaPoista
 4. Onnea uudesta kasvarista. Meillekin on tullut uusi. Kuusi konttia odottavat pihalla kokoajaansa... Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 5. Taina T tervetuloa ja kiitti vinkeistä. Pitääkin katsoa jos katosta saisi roikkumaan jotain, amppeleita ainakin varmaan...
  Kukkaiselämää sulla varmaan odottaa siellä pihalla joku vähän suurempi huone, kuusi konttia !?! No meillä onkin tuollainen pikkuruinen aloitushuone, ehkä niitä sitten myöhemmin tulee lisää ;)

  VastaaPoista