maanantai 6. toukokuuta 2013

Timoa mullassa


Nyt on ekat kylvöt sitten suoritettu, toukokuun ensimmäinen viikonloppu. Me käännettiin, kitkettiin ja kuokittiin avomaata, lisättiin savisen maan joukkoon hiekkaa, perunalannoitetta ja vähän kanankakkaa. Sitten taas kuokkittiin ja möyhennettiin, mutta lopputulos oli silti melkoisen paakkuinen. Ei me silti annettu sen haitata, sillä kyllä viimevuotinenkin peruna teki satoa. Maaplänttikään ei ollut kovin iso, eikä rivejä tullut kun neljä, mutta timo-lajikkeen perunat ovat maassa. Nyt odotetaan sukat pyörien, kun perunoita pääsee kaivamaan ylös.


Toinen työn alla ollut homma oli uudet kasvulaatikot. Meidän pihan on vallannut erityisesti vuohenputki, mutta viime vuonna kasvimaalta nousi myös suunnattomat määrät voikukkaa, vadelmapensaan oksia ja suurina juurakkoina ja puskina jotain, mitä en ole vielä tunnistanut. Kokeilimme jo viime kesänä viljelyä muutaman laatikon kanssa ja nyt päätimme laajentaa kokeilua entisestään.


Kuvassa on meidän vanhasta navettarakennuksesta löytyneet ovenkarmit. Mieheni nikkaroi niihin ylimääräisistä laudoista yhden laudan levyisen korotuksen. Kehikoiden toisiinsa kiinnittämiseen käytettiin mm. oven vanhat saranat ja lukkopesä, mutta myös laatikon sisälaitoihin kiinnitetyt tukirimat.

Seuraavaksi laatikot vuorattiin suodatinkankaalla ja täytettiin valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla puutarhamullalla. Nyt kasvulaatikot ovat siis lähtökohtaisesti puhtaat ja niihin sisään pääsevät vain minun valitsemat kasvit. Kuvan taka-alalla näkyy viimevuotinen kasvulaatikko, joka on mahdollisesti saastutettu lehtikompostilla.

Vanhaan kasvulaatikkoon kylvin eilen rivin kesäkukkaseosta ja toisen uuden laatikon päähän pari riviä retiisejä. Nyt kun ilman pitäisi lämmetä huomattavasti, taidan uskaltautua kylvämään laatikoihin jotain muutakin.


Sitten vielä iloisia uutisia minun elävästä pajuaidastani, se on todistetusti elossa. Nyt se on siis pari viikkoa vanha, sitä on kasteltu päivittäin ainakin kaksi kertaa. Se kesti hyvin viimeisen viikon aikana jyllänneet kevättuulet ja on nyt heräämässä lehteen. Minä jätin tarkoituksella aitakeppien päät suurin piirtein siistimättä ja nyt oksien latvat vihertävät oikein kunnolla. Vielä jää nähtäväksi ovatko kaikki oksat elossa.

4 kommenttia:

 1. Hienot kasvilaatikot! Minä laitoin omiini pohjalle kompostia ja hevosen lantaa ja lisäsin kompostin päälle maanpeittokankaan ja kankaan päälle puhdasta multaa. Kankaan kiinnitin laatikkoon nitojalla. Mulla kompostin oli tarkoitus nostaa viljelypinnan korkeutta, jottei tarvitse kyykkiä. Lannan tehtävänä on lämmittää laatikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on niin matalia ettei tarvi kikkailla :) Meillä tehtiin yksi kohopenkki tai kasa ilman laitoja niin, että kaivettiin kuoppa ja pohjalle "raakaa" kompostia ja mullat päälle. Siinä ajatuksena oli myös tuo lämmön tuottaminen. Kokeillaan jos kurpitsa tai kesäkurpitsa vaikka viihtyisi siinä.

   Poista
 2. Kovasti olet tehnyt kylvöksiä. Kivaa kierrätystä tehdä ovien karmista laatikot!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva mieluummin kierrättää kun roudata kaatopaikalle :) Ja hyväthän niistä tuli.

   Poista