tiistai 18. kesäkuuta 2013

Tuholaiset kasvulaatikoissa

Joku kumma on päässyt käsiksi kasvulaatikoihini. Retiisin lehdet on syöty ja mukulat täynnä juovia. Lehtikaali on rei-itetty ja rucola alkaa olla jo pelkkiä rankoja. Näin ovat kirpat löytäneet kasvimaani ja loputon kilpajuoksu on alkanut.


Päätin yrittää suojautua niitä vastaan muutamalla keinolla. Ensimmäiseksi otin kasvihuoneesta hyvän puskan timjamia ja sijoitin sen molemmin puolin lehtikaalia. Retiiseistä jätin muutaman yksilön ihan vaan niiden ötököiden ravinnoksi. Myös rucola saa villiintyä ja päätyä kirpoille, kasvihuoneessa kasvaa toinen rivi.

Ystävältäni sain neuvon, että perinteisellä vaaterullalla vetelee ympäri salaattiriviä, niin kirpat hyppivät siihen ja tarttuvat kiinni. Vielä en ole onnistunut, mutta toisaalta ötökätkin ovat aika vähissä joka kerta, kun käyn salaattejani katselemassa. Tämä vaaterulla on kuitenkin nyt nätisti kasvihuoneen hyllyllä ja kerännyt tähän mennessä ainakin hyvän satsin muurahaisia.

Viimeisenä keinona olen yrittänyt listiä joka ikisen näkemäni ötökän. Kesäkurpitsan kukat taitavat olla tällä hetkellä suosituin kokoontumispaikka, mutta tuhoista päätellen ne käyvät kasvimaalla ainakin lounaalla ja illallisella. Ihme juttu miten noin pikkuruinen ötökkä saattaa toisinaan tuhota jopa koko sadon. Minulla tuhot ovat vielä kohtuuden rajoissa, mutta täällä minä virittelen jo mäntysuopasuihketta ja jos jostain tuhkaa riittää, saatan ripotella sitäkin lehtikaalille. 

2 kommenttia:

 1. Nokkosvesi karkoittanut minulta joskus kirpat!
  Haju on kyllä melko mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä lähteä kaivamaan nokkosta jostain. Eikös se toimi lannoitteena samalla, ainakin minä oon joskus käyttänyt muistaakseni. ..

   Poista