tiistai 17. syyskuuta 2013

Syyspuuhia ja pihan laittoa


Eräänä päivänä ulos mennessäni huomasin ruskan. Se yllättää joka vuosi nopeudellaan, tuntuu kuin eilen kaikki olisi ollut vielä vihreää mutta tänään punaista, keltaista ja ruskeaa. Meidän pihalla onkin valmistauduttu viime päivinä syksyn tuloon.

Sain vihdoin kaupasta säkin syyslannosta, jota sitten ripottelin pitkin puskia ja kukkapenkkejä. Pussin kyljessä luki, että lannoitus tulee tehdä heinä-, elo- ja syyskuussa. Joten aika myöhässä ollaan, mutta parempi varmaan nyt kun ei ollenkaan. Mm. marjapensaat olisi voinut lannoittaa jo heti sadonkorjuun jälkeen, mutta ehkäpä sieltä on tulossa vielä toinen sato, sillä oksat ovat täynnä silmuja. Liekö lämmin syksy sekoittanut niitäkin. Myös pavut tekevät toista satoaan ja eräänä päivänä esikoinen tuli hernepenkistä kädessään muutama pullea toisen sadon palko.


Pihaa hoidellaan enää hitaasti ja rauhassa, onneksi luonto on löytänyt saman tahdin. Viikonloppuna saatiin hiekkapiha puhallettua kaikista havuista ja lehdistä. Haravaa heilutettiin hieman, mutta enimmäkseen vain sen vuoksi, että suurimmat omenat saatiin ruohonleikkurin tieltä pois. Ja lopulta ruohon leikkaus suoritettiin lehtien päältä. Tuntuu niin turhauttavalta haravoida uudelleen ja uudelleen, joten ehkä sitten syksymmällä.

Vattupensaiden karsiminen on nyt aloitettu, mutta saattaa olla että loppu suoritetaan sitten lumihangessa. Tai puput hoitavat homman. Jotenkin se kuollut risukko ei oikein vedä puoleensa, vaikka parempihan ne olisi siistiä jossain vaiheessa. Tänä vuonna ainakin tuntui, että satoakin tuli paremmin, kun puska oli hyvin karsittu edellisenä syksynä. Etanatkaan eivät asustaneet puskissa, kun juuret olivat vähän ilmavammat, ja toki kahvinporoilla katetut.


Hommia riittää kyllä vielä joka päivälle, yksi tylsimmistä on astioiden, ruukkujen, purkkien ja vatien pesu. Niitä vapautuu koko ajan lisää, kun taimet ja kukat luovuttavat pikkuhiljaa. Ne ovat kasaantuneet vesisäiliön kylkeen jo pitkään, mutta säiliö ei oiken meinaa täyttyä. Sadetta siis kaivataan. Toisaalta kaivataan myös harjaa, inspiraatiota ja hetken rauhaa, jotta purkit saadaan kuivumaan ja talvisäilöön. 

Kaiken muun puuhan ohessa pihalle on tullut muutama kynttilälyhty ja lisää aurinkokennovalaisimia. Ja täytyy tunnustaa teille, että myös ensimmäiset jouluvalot on ajastettu. Tai jos ne syttyvät syyskuussa, niin ehkä ne ei vielä ole jouluvalot. Meidän grillikodan ikkunoissa palaa kuitenkin pimeällä valot ja se näyttää kauniilta, oli jouluvalot tai ei :)

4 kommenttia:

 1. Heh, minä kutsun puutarhavaloja myös jouluvaloiksi. Ihan hyvin ne voi jo laittaa valoa tuomaan. Minusta ne ovatkin kauniimmat syksyllä ennen lumen tuloa:)

  VastaaPoista
 2. Minullakin on purkit pesemättä, komposti tyhjentämättä, kasvimaa kääntämättä jne. jne. Hyvä ettei hommat koskaan lopu, mitäs me sitten tehtäisiin;D

  VastaaPoista
 3. Syyshommia riittää ja kivaa ulkoilua se onkin. Ämpäreiden yms. kippojen pesu on myös alkanut. Vettä toki pitäisi tulla kun luonnossakin niin kuivaa.Huolestunut olen kasvien talvehtimisesta jos eivät saa nestettä ennen maan routaantumista.

  VastaaPoista
 4. Ennuste näyttää sadetta vaikka kuinka usein, mutta meillä ei ainakaan maahan asti oo tullut aikoihin kunnolla...
  Hommia tulee koko ajan lisää, kun lueskelee mitä muute tekevät ja saa uusia ideoita. No tehdään mitä ehditään, ennenkun joudutaan höperöityä taas neljän seinän sisään, tai jos hyvin käy, kaivamaan sukset esille :D

  VastaaPoista